Hasznos

A csirkehús minőségének ellenőrzése: Ismerd fel, mikor kell kidobni!

Pár napja kivettél egy darab csirkehúst a fagyasztóból és áttetted a hűtőbe, hogy kiolvadjon. Azonban éppen más feladatokra terelődött a figyelmed, és elfelejtetted. Most ott fekszik, és a sorsát várja. Amikor újra szembejön vele, kételyek között vagy: még jó lehet, vagy már kidobandó? A szakemberek azt mondják, hogy a hús színének és szagának megváltozása nem minden, a csirkehús minőségének ellenőrzésénél többek között más tényezőket is figyelembe kell venni.

1. Mit kell tudni a baktériumokról

Két kategóriába sorolhatjuk a baktériumokat, amelyek ételben jelen lehetnek. Vannak olyan baktériumok, amelyek az étel romlását okozzák, és vannak olyanok, amelyek betegségeket okozhatnak. Az előbbiekkel könnyebben megbirkózhatunk, hiszen az ételt fertőző baktériumok nyilvánvaló tüneteket mutatnak; például a hús nyálkássá válhat, és ekkor valószínűleg kidobod. Azonban ha ezekután megfőzöd vagy megsütöd, nagyon valószínűtlen, hogy beteg lennél tőle – az egészséges emberek gyomrának legfeljebb néhány kellemetlenség szokott lenni.

Sajnálatos módon viszont nincs olyan egyértelmű jele a baktériumoknak, amelyektől beteg lehetsz. Ilyen kórokozó már a frissen vásárolt húsban is benne lehet. Szakértők szerint tehát csupán mítosz, hogy a hús szagáról, színéről, állagáról meg lehet állapítani, hogy még jó-e vagy már megromlott. Amikor a húst kibontod a csomagolásból, egy kellemetlen szag lehet a jele, hogy a húsban mikroorganizmusok telepedtek meg, amelyek gázokat termelnek. A szalmonella és az E.coli azonban nem bocsát ki ilyen szagot, és nem változtatják meg a hús színét vagy ízét.

2. Hogyan garantáljuk a csirkehús minőségét?

Először is arról kell gondoskodnunk, hogy a húst megfelelő hőfokon sütjük vagy főzzük. A szárnyas húsok esetén a minimum hőmérséklet 75 Celsius-fok, függetlenül attól, hogy darált, egész vagy felaprított húsról van szó. Ha hosszabb ideig tároljuk a csirkét, érdemes inkább fagyasztóban tárolni, ahol a hőmérséklet 0 Celsius-fok alatti. Ezen a hőmérsékleten a kórokozók nem pusztulnak el, de nem is szaporodnak. Ha a húst kivettük a fagyasztóból, 2 napon belül fogyasszuk el, de ha maradvány van, amit nem használunk fel, az visszatehető a fagyasztóba.

A legfontosabb szabály azonban a csirkehús felhasználhatóságát illetően, hogy ha nem vagy 100%-ig biztos benne, hogy még jó-e, jobb, ha nem kockáztatsz, és inkább kidobod!

Szólj hozzá a cikkhez!

2 komment

Viki, 2018-06-29: “Az egyszer már kiolvaszott húst tilos visszafagyasztani! Sőt a nyálkás húst sem ajánlott elfogyasztani főzés, sütés után! Lehet, hogy a cikk írójának erre nincs kellő bővű ismerete.”

Németh Lászlóné, 2020-01-10: “Ki az, aki 75 vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten süti a húst? 180 Celsius-fok a minimum.”

Te mit gondolsz? Írd le a véleményed!

Kérjük, adja meg a nevét és az email címét, melyeket a böngésző emlékezni fog a következő megjegyzésednél. Írd le a véleményed!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.